Dr. Gugán Enikő pszichiáter szakorvos
foto

TERÁPIÁS MÓDSZEREK:

Gyógyszeres terápia, amelyet a felállított diagnózis függvényében javasolok, valamint ezzel párhuzamosan szupportív (támogató) jellegű pszichoterápia, autogén tréning (relaxáció), szimbólumterápia. Egyénre szabottan a módszerek kombináltan illetve önállóan is alkalmazhatók.

100

RELAXÁCIÓ (autogén tréning):

A relaxáció eredeti jelentése lazaság, lazulás, nyugalom. A lelki feszültségek kiiktatása. Azonban fiziológiai és pszichológiai szempontból is több ennél. A rendszeres gyakorlás következménye: jó közérzet, pozitív hangulat, izomtónus csökkenés, szív-pulzus frekvecia csökkenés, az EEG-n alfa hullámok felszaporodása. A pszichoterápiás gondolkodás előtérbe helyezi a személy részvételét a terápiás munkában, a terápiás keretek biztosítása mellett a negatív érzések, sikertelenségek, akadályok megjelenítését a terápia részeként tekinti.
A relaxációban ez a koncepcióváltás hozta meg a tényleges pszichoterápiává válást, hiszen az átélt testélmények mély pszichológiai összefüggések hordozói és ezek feltárárásával mélyreható javulás, kibontakozás elindítói.