Dr. Gugán Enikő pszichiáter szakorvos
foto

GYÓGYSZEREK:

A pszichiátriai beteg kezelésekor leggyakrabban használt gyógyszerek (a teljesség igénye nélkül):

Hangulatjavítók:
Indikációs területét már nemcsak a depressziók képezik, hanem sikeresen alkalmazhatók pánikbetegség, agorafóbia, kényszerbetegség, generalizált szorongás, bulimia, premenstruális syndroma kezelésében. Hatásuk 2-3 héten belül alakul ki. Alkalmazásuk a betegség kialakulását követően legalább 6 hónapig szükséges. Hozzászokás nem alakul ki.

Szorongásoldók:
A szorongásos zavarok többségében - különösen a kezelés kezdeti, tehát néhány hetes időszakában -, a hangulatjavítók igen előnyösen kombinálhatók szorongásoldókkal. Hatásuk gyakorlatilag pár órán, napon belül kialakul. Pár hónapnál további alkalmazásuk a hozzászokás veszélye miatt nem javasolt.

Altatók:
Az altatószerek kizárólag álmatlanság kezelésére szolgálnak. A gyógyszeres kezelést minden esetben kellően részletes és alapos kivizsgálásnak kell megelőznie. Hosszú távú szedésük a hozzászokás veszélye miatt nem javasolt.

Antipszichotikumok:
A pszichotikus betegségek (pl.:szkizofrénia, szkizoaffektív zavarok, paranoia, pszichotikus depresszió, mánia, bizonyos személyiségzavarok pszichotikus szintű dekompenzációja) különösen a heveny pszichotikus zavarok kezelésének első meghatározó és nélkülözhetelen eszköze a megfelelő gyógyszeres kezelés, mely legfeljebb ritka és kivételes esetkeben mellőzhető. Tartós-akár évekig- tartó szedésük javasolt.